Datorspel har verkligen blivit en stor del av vardagen för många i vårt avlånga land. Numera har ålder en liten betydelse då datorspelandet mer eller mindre slår på alla generationer.
Så hur många svenskar spelar spel dagligen?
Jo, enligt statistiken spelar hela fyra av fem svenskar datorspel regelbundet, vilket tyder på att en betydande del av befolkningen ägnar sig åt gaming på daglig basis. Datorspelsbranschen i Sverige har verkligen vuxit till en betydande ekonomisk faktor.
Hur gick det till?
Datorspel i Sverige har utvecklats från enkla projekt till en blomstrande industri. På 1960-talet skapade ingenjören Göran Sundqvist vid SAAB ett av de första svenska datorspelen på datorn SAAB D2. Sedan dess har branschen expanderat kraftigt. År 2021 fanns det 785 spelföretag i Sverige, varav 21 var börsnoterade. Denna tillväxt har lett till en ökad efterfrågan på kompetent personal inom spelutveckling (tydligt i spelmeckat Skövde t.ex.)
Omsättningen i den svenska spelbranschen har ökat markant under det senaste decenniet. År 2021 uppgick den till 27,5 miljarder kronor, en ökning med 20 procent jämfört med föregående år. Inräknat utländska dotterbolag var omsättningen hela 59 miljarder kronor. Denna ekonomiska framgång har satt Sverige på kartan som en ledande nation inom spelutveckling globalt.
Trots branschens framgångar står den inför utmaningar. Kompetensbristen är ett växande problem, och företagen på hemmaplan är ofta beroende av att rekrytera personal från utlandet för att möta efterfrågan. Detta understryker behovet av att utveckla och utbilda fler spelutvecklare inom landet för att säkerställa fortsatt tillväxt och innovation.
Svenska spelutvecklare har gjort stora avtryck internationellt. Totalt har svenskutvecklade spel laddats ner närmare sju miljarder gånger, och stora svenska spel toppar regelbundet nedladdnings- och försäljningslistorna globalt. Detta visar på den svenska spelindustrins förmåga att skapa produkter som uppskattas av dom flesta.
Datorspelens påverkan sträcker sig bortom underhållning. De har blivit en drivkraft för teknologisk utveckling, särskilt inom hårdvarusektorn. En dators förmåga att hantera avancerade spel har blivit en viktig försäljningspunkt. Dessutom har spelen utvecklats till en ny form av berättande, där spelaren aktivt deltar i och påverkar narrativet.
Vilka är de mest populära datorspelen bland svenskar?
Baserat på den senaste informationen från 2024 är följande några av de mest populära datorspelen bland svenskar:
Counter-Strike 2 är fortfarande en storfavorit i Sverige. Spelet har över 15 miljoner aktiva spelare globalt varje månad och har en särskilt stark svensk spelarbas. Svenska lag och spelare är ofta framstående inom esportscenen för Counter-Strike, även om våra glory days anses vara lite förbi?
Fortnite fortsätter att vara enormt populärt, särskilt bland yngre svenska spelare. Spelet har över 400 miljoner registrerade spelare globalt och lockar dagligen över 25 miljoner aktiva spelare.
FIFA-serien, med FIFA 24 som den senaste utgåvan, är ett av de mest spelade sportspelen i Sverige. Spelet har sålt över 30 miljoner kopior världen över och många svenska spelare engagerar sig dagligen i onlinelägen som FIFA Ultimate Team och driver diverse FIFA-inspirerade Youtube-kanaler.
League of Legends är ett av de mest spelade MOBA-spelen i Sverige, med ett stark svenskt community.
Grand Theft Auto V Onlinefortsätter att vara mycket populärt bland svenska spelare trots att det släpptes för flera år sedan. Spelet har sålt över 185 miljoner kopior globalt.
Minecraft, utvecklat av svenska Mojang, är fortfarande ett av de mest populära spelen i Sverige trots att det har funnits sedan 2009. Spelets kreativa frihet och ständiga uppdateringar håller spelet aktuellt och numera används det även inom svenska skolan.
Andra populära titlar bland svenska spelare inkluderar Call of Duty: Modern Warfare III, Apex Legends, och The Witcher 3: Wild Hunt.
Kända svenska datorspel som slagit internationellt
Ja, det finns flera svenska datorspel som har blivit internationellt kända och framgångsrika. Svenska spelutvecklare har tagit några kliv sen den tiden vi utvecklade klassiker som Mulle Meck. Här är några av de mest framstående exemplen som vi kan vara stolta över idag!
Minecraft är utan tvekan det mest kända svenska spelet globalt. Utvecklat av Markus “Notch” Persson och Mojang Studios, har Minecraft sålt över 200 miljoner kopior världen över och blivit ett kulturellt fenomen. Spelet fick ett snittbetyg på 93 på Metacritic och har hyllats för sin kreativa frihet och enkla men beroendeframkallande spelmekanik.
Battlefield-serien, utvecklad av DICE i Stockholm, är en annan stor svensk spelsuccé. Särskilt Battlefield 2 från 2005 fick stort internationellt genomslag med ett Metacritic-betyg på 91. Serien har etablerat sig som en ledande kraft inom FPS-genren och utmanar till och med Call of Duty globalt.
Candy Crush Saga, skapat av King i Stockholm, har blivit ett av världens mest populära mobilspel med hundratals miljoner nedladdningar. Spelets enkla men beroendeframkallande pusselmekanik har gjort det till en global sensation.
It Takes Two, utvecklat av Hazelight Studios under ledning av Josef Fares, vann Game of the Year vid The Game Awards 2021. Spelet har fått stort internationellt erkännande för sitt innovativa co-op-gameplay och emotionella story. Ett av de bästa svenska spelen för just multiplayer!
Andra anmärkningsvärda svenska spel som nått internationell framgång inkluderar:
- World in Conflict av Massive Entertainment
- Brothers: A Tale of Two Sons av Starbreeze Studios
- Kula World (även känt som Roll Away) av Game Design Sweden
- Unravel av Coldwood Interactive
- Valheim av Iron Gate Studio
- Stellarisav Paradox Interactive
- V Rising av Stunlock Studios
Det här är bara ett urval av alla fantastiska spel som utvecklats. Från indie-hits till AAA-produktioner har svenska utvecklare etablerat sig som en betydande kraft inom den internationella spelvärlden.
Hej och välkommen. På TV-spelsfarsan skriver jag, Jens, om allt inom TV-spel och retro. Vill ni komma i kontakt med mig så kan ni göra det via e-post: